Το περιεχόμενο στο οποίο προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση προορίζεται μόνο για επαγγελματίες υγείας

Κινητοποιώντας τους ασθενείς με ΧΑΠ σε αλλαγές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους

Κινητοποιώντας τους ασθενείς με ΧΑΠ σε αλλαγές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους

5 λεπτά

Επιμέλεια κειμένου:
Ανδρέας Αρματάς ΜΑ DCH AFISCP
Ψυχολόγος – Εξ. Συνεργάτης Ιατρικής Σχολής Αθηνών

 

Ψυχολογικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ατομική αντίληψη της βαρύτητας των συμπτωμάτων και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι ασθενείς για να διαχειριστούν τα συμπτώματα. Αρκετές μελέτες διαπιστώνουν διαφορές στην αντίληψη της νόσου και της βαρύτητάς της μεταξύ ασθενών και ιατρών. Για να βελτιωθεί η επικοινωνία ιατρών και ασθενών, η πιο ειλικρινής αναφορά των συμπτωμάτων και των συναισθημάτων από τη μεριά των ασθενών και η επαγρύπνηση των ιατρών σε μη συμβατικούς τομείς της νόσου που φαίνονται σημαντικοί για τους ασθενείς θα πρέπει να ενθαρρύνεται.

 

Οι Celli και συνεργάτες αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των ασθενών δηλώνει ότι δεν είναι απολύτως ειλικρινείς με τους ιατρούς τους κατά τις επισκέψεις. Επιπλέον, οι θεράποντες ιατροί φαίνεται να αναγνωρίζουν αυτό το ζήτημα, υποεκτιμώντας ωστόσο την έκτασή του1. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, τη σημασία ενός πλαισίου επικοινωνίας όπου οι ασθενείς νιώθουν ότι κατανοούνται αλλά και παρακινούνται σε αλλαγές που βελτιώνουν την υγεία τους2.

 

Το μοντέλο της Κινητοποιητικής Συνέντευξης (Motivational Interviewing) ενδυναμώνει τους ασθενείς και προωθεί θεραπευτικές αλλαγές στη συμπεριφορά μέσα από μια διαδικασία καθοδηγούμενης αυτό-παρακίνησης3. Από τα πιο γνωστά πλαίσια επικοινωνίας του είναι το ακρωνύμιο OARS (Open Questions, Affirmations, Reflection, Summary) το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε 5 βήματα4:

Βιβλιογραφία

1. Celli B, Blasi F, Gaga M, et al. Perception of symptoms and quality of life - comparison of patients' and physicians' views in the COPD MIRROR study. Int J Chron Obstruct Pulmon Dis. 2017;12:2189-2196.

2. Hashim, M. J. (2017). Patient-centered communication: Basic Skills. American Family Physician, 95(1), 29-34.

3. Miller, W.R., & Rollnick, S. (2012). Motivational Interviewing: Helping people change (3rd ed). New York: Guilford Press.

4. Benzo et al. (2013). Development and feasibility of a self-management intervention for chronic obstructive pulmonary disease delivered with motivational interviewing strategies. Journal of cardiopulmonary rehabilitation and prevention, 33(2), 113–123.
https://doi.org/10.1097/HCR.0b013e318284ec67

 

CC-WEB-11-10/2024

5 λεπτά

Διαμοιρασμός περιεχομένου